top of page

About Rogel Dias

Lijdend aan tuberculose heeft hij als ontheemde 4-6 jarige Zwitserland maar vooral de natuur in al haar pracht mogen ontdekken. Dit heeft een onuitwisbare stempel op zijn wezen gedrukt. Ook de jaren 60 en beginjaren 70 met hun horizontloze mogelijkheden hebben hem diep beïnvloed met een paar spontane en onvermoede (religieuze) ervaringen die hem bijna toevalligerwijze op het spirituele pad hebben geplaatst. Maar wat heet toeval?

​

De diepte van die ervaringen heeft hij vergeefs gezocht in de psychologische wetenschappen en therapeutische scholingen.

Het is toevalligerwijze bij het lezen van een boek over zen dat zijn vorige existentiële ervaringen zwart op wit uit het papier tevoorschijn sprongen. De keuze om die richting verder te bewandelen viel dan als een herfstblad bijna vanzelfsprekend.

​

Rogel beoefent reeds drie decennia lang de Zen-weg en heeft zich ook afgekeerd van de Japanse zen-wegen zoals die in het Westen worden voorgeschoteld vooral wanneer men uiteindelijk meer oog heeft voor de rituelen dan voor het hart van de weg.

 

Hij voelt zich het meest verwant met de oude Ch'an-traditie met haar voorliefde voor de natuur én het ongedwongen spontane reageren (wu-wei of niet-handelen). Voor hem staat de ervaring uit eerste hand centraal en daarom keert hij zich af van alle wetenschap of ervaringen uit tweede hand (boeken, getuigenissen, geruchten, beweringen, ...) en neemt hij de fundamentele houding aan van onderzoekend niet-weten.

​

Het lijden in deze wereld is en blijft voor hem een mysterie en vormt de drijvende kracht die hem dwingt om deze mysterievolle ch'an-weg te blijven bewandelen.

​

Waar het zen-zitten aanvankelijk op hemzelf gericht was, merkt hij dat er onmerkbaar een ommekeer is ontstaan waarbij nu de andere het centrum uitmaakt. Hij voelt zich ook ontzettend gelukkig dat hij dit dagdagelijks in zijn professionele werk tot uitdrukking kan en mag brengen.

 

Op zijn zen-ch'an-pad heeft hij bij diverse mensen gemediteerd zoals bij: Ennomyia Lassalle, Jeroen Witkam, Hozumi Gensho Roshi, Pierre de Béthune, Fausto Guareschi, Roland Rech, Genpo Sensei , Ton Lathouwers, Jef Boeckmans en Ama Samy. 

 

Van Genpo Sensei heeft hij de Boeddhistische Japanse naam "Ho En" gekregen welke betekent: "Dharma Cirkel" en van Ton Lathouwers de Boeddhistische naam "Licht van Geduld". In het Chinees klinkt het als "Zhen Zhu Guang". Het karakterteken van "Geduld" vind je hier rechts op de rolprent.

In mei 2015 verkreeg Rogel zijn officiële autorisatie van Ton Lathouwers als leraar Chinese Rinzai Chan. Hij heeft zich evenwel volledig gedistantieerd van Ton Lathouwers en gaat nu - zoals iedereen - zijn eigen unieke weg.

 

Omdat de laatste oefenplaats in Schoten wegviel, zocht hij een nieuwe plek waar hij kan mediteren samen met anderen die op zoek zijn naar ... Die heeft hij nu gevonden en iedereen is daar welkom zonder onderscheid van ras, natie, klasse of godsdienststroming.

 

 

 

bottom of page