top of page

ORGANISATOREN

Als je geen oog krijgt voor het wezen van je geest, zul je de geest met verstandelijk denken inperken.

 Dr. John Boutreur

Als arts nam ik in 1987 deel aan een lange trekking in het hymalayagebergte en kwam ik in aanraking met het Boeddhisme en Hindoeisme, die op mij een diepe indruk maakten.
Vooral de religieuze beleving in het oosten was zo verschillend met wat ik in mijn, overwegend katholieke, omgeving had gezien .
De Boeddhhisten verlieten hun tempel na de eredienst en passeerden nog even bij de hindoes om zich een “tika”, een typisch hindoe-symbool, op het voorhoofd te laten aanbrengen. Religieus hokjesdenken was daar blijkbaar niet aan de orde .

Toen ik mij begin jaren negentig vooral bezighield met stress en relaxatietechnieken, kocht ik mij … een “verkeerd” boek : “ de cultuur van de stilte “, geschreven door Karlfried Graf Von Durckheim, toen voor mij onbekend .
Ik verwachtte een uiteenzetting over de stilte als een afwezigheid van decibels, doch duidelijk had “de stilte” in dit boek een heel andere betekenis : ik kreeg een inleiding in het japanse zen-Boeddhisme .

Sindsdien heeft “zen” mij nooit meer losgelaten …

Ik las hierover meer en meer en begon, nu twintig jaar geleden, te mediteren onder de leiding van Rogel Dias en Ton Lathouwers .
De combinatie van een religie zoals het Boeddhisme – eigenlijk geen religie, maar eerder een levensdiscipline – met de zeer sobere praktijk van de meditatie bleek een verademing in mijn leven .

Dit was ook perfect in overeenstemming te brengen met mijn overtuiging als christen, er was helemaal geen sprong ( “bekering” ) naar een ander hokje nodig.

Niet in het minst was ik getroffen door “het grote mededogen “ van het Mahayana-Boeddhisme : de nooit eindigende, grenzeloze bekommernis voor al wat in de kosmos leeft en de belofte van de Boeddhisten deze zorg dagdagelijks in de praktijk om te zetten .

Iets daarvan tracht ik te realiseren in mijn werk voor de organisatie “dokters van de wereld “, die zich inzet bij medische missies in probleemgebieden en ook actief is bij de medische zorgen voor  daklozen en sans-papiers in antwerpen.

Rogel Dias

Lijdend aan tuberculose heb ik als ontheemde 4-6 jarige Zwitserland maar vooral de natuur in al haar pracht mogen ontdekken. Dit heeft een onuitwisbare stempel op mijn wezen gedrukt. Ook de jaren 60 en beginjaren 70 met hun horizontloze mogelijkheden hebben me diep beïnvloed met een paar spontane en onvermoede (religieuze) ervaringen die me bijna toevalligerwijze op het spirituele pad hebben geplaatst. Maar wat heet toeval?

De diepte van die ervaringen heb ik vergeefs gezocht in de psychologische wetenschappen en therapeutische scholingen.

Het is toevalligerwijze bij het lezen van een boek over zen dat mijn vorige existentiële ervaringen zwart op wit uit het papier tevoorschijn sprongen. De keuze om die richting verder te bewandelen viel dan als een herfstblad bijna vanzelfsprekend.

Ik beoefen reeds drie decennia lang de Zen-weg en heb me ook afgekeerd van de Japanse zen-wegen zoals die in het Westen worden voorgeschoteld vooral wanneer men uiteindelijk meer oog heeft voor de rituelen dan voor het hart van de weg.

 

Ik voel me het meest verwant met de oude Ch'an-traditie met haar voorliefde voor de natuur én het ongedwongen spontane reageren (wu-wei of niet-handelen). Voor mij staat de ervaring uit eerste hand centraal en daarom keer ik me af van alle wetenschap of ervaringen uit tweede hand (boeken, getuigenissen, geruchten, beweringen, ...) en neem de fundamentele houding aan van onderzoekend niet-weten.

Het lijden in deze wereld is en blijft voor mij een mysterie en vormt de drijvende kracht die me dwingt om deze moeilijke zen-weg te blijven bewandelen.

Waar het zen-zitten aanvankelijk op mezelf gericht was, merk ik dat er onmerkbaar een ommekeer is ontstaan waarbij nu de andere het centrum uitmaakt. Ik voel me ook ontzettend gelukkig dat ik dit dagdagelijks in mijn professionele werk tot uitdrukking kan en mag brengen.


Meer en meer voel ik me ook aangetrokken tot expressie via haiku, gedichten, houtsculpturen, aquarellen, ...

bottom of page